środa, 18 lipca 2018

"Naturalnie i zdrowo" Sarah Britton

Tytuł: Naturalnie i zdrowo
Autor: Sarah Britton
Wydawnictwo: Marginesy
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 240

Zbilansowana dieta, zdrowe, pożywne posiłki to energia na cały dzień i dobre samopoczucie. Zdrowa żywność kojarzy się jednak często z wysoką ceną, wyszukanymi produktami oraz długim czasem przygotowania. Nie każdy może sobie na to pozwolić. Okazuje się, że wcale nie trzeba aż tylu komplikacji, by przygotować zdrowe i smaczne potrawy. Wystarczą ogólnodostępne i niedrogie produkty. Jakie? W jaki sposób je przyrządzić? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w tej inspirującej książce.

Sarah Britton – dietetyczka, pisarka, fotografka i autorka znanego bloga kulinarnego mynewroots.org, który otrzymał w 2014 roku nagrodę magazynu „Saveur”. Autorka bierze udział w licznych warsztatach dotyczących żywienia, pisze do różnych czasopism i wydała „My New Roots”.

Szkielet książki stanowi pięć głównych działów. Przepisy w nich zawarte można przyrządzać przez cały rok, chociaż niektóre produkty łatwiej dostępne są sezonowo. Ważny jest też wstęp, w którym autorka opowiada, w jaki sposób wszystko zorganizować, by uprościć przygotowywanie codziennych posiłków oraz w jaki sposób radzić sobie z nadwyżkami.

Każdy z przepisów znajdujących się w książce jest dokładnie przedstawiony. Rozpoczyna się krótkim wstępem, w którym znajdują się pewne porady, poniżej którego opisany jest sposób przygotowania potrawy oraz lista potrzebnych składników. Dodatkowo znajdują się oznaczenia: V – jako kuchnia wegańska oraz BG jako bezglutenowa S surowa, BZ bezzbożowa. Jest też informacja o ilości porcji oraz wskazówki, co można zrobić z resztą potrawy, która nam po posiłku zostanie. Obok przepisów znajdują się piękne zdjęcia gotowego posiłku. Książka jest ładnie, estetycznie i przejrzyście wydana, co dodatkowo zachęca do jej przeglądania i czerpania inspiracji z przepisów w niej zawartych. Patrząc na niektóre zdjęcia można od razu poczuć się głodnym.

Z uwagi na to, że bardzo lubię zupy, pierwszy rozdział od razu przyciągnął moją uwagę. Znajduje się w nim piętnaście przepisów i większość z nich stanowić będzie dla mnie nowe, kulinarne doświadczenie, tak jak chociażby zupa imbirowo - grochowa, eteryczna zupa czosnkowa, czy złoty dal z kokosem i curry.

Rozdział drugi to sałatki. Patrząc na składniki myślę, że niektóre są tak pożywne, że z powodzeniem mogą stanowić danie główne, jak chociażby grillowana sałatka Cezar z grzankami z ciecierzycy, czy tęczowy humus. Kolejny rozdział zawiera przepisy na jeszcze bardziej sycące dania, takie jak risotto z dynią i szałwią, czy jednogarnkowe oczyszczające kiczadi.

Czwarty rozdział zawiera przepisy na zdrowe przystawki. Niektóre to ciekawe połączenia smaków, jak chociażby rzodkiewki z awokado, czy ciecierzycy z grillowanym szczypiorem. Równie smakowicie zapowiada się ostatni rozdział, w którym znajdują się przepisy na smaczne przekąski takie jak puszyste lody bananowo - migdałowe.

Cieszę się, że w ostatnim czasie powstaje sporo takich ciekawych i inspirujących książek zachęcających do większego zwracania uwagi na przygotowywane posiłki. Zachęcających do korzystania z mocy warzyw i owoców, które wzbogacają potrawy i wydobywają z nich nowe smaki. Niektórych produktów wymienionych w tej książce jeszcze nie dodawałam do posiłków, ale można je przecież zastąpić lub spróbować użyć.

„Naturalnie i zdrowo” to jak tytuł wskazuje książka zachęcająca do czerpania z darów natury, które nas otaczają, czyli warzyw, owoców, czy ziół. Poświęcona jest w całości kuchni wegetariańskiej. Znajduje się w niej sto przepisów na barwne, zdrowe i proste do przygotowania potrawy. Warto się zainspirować i spróbować z nich skorzystać.

38 komentarzy:

  1. Dużo już podobnych książek przeglądałem. Czy ta się czymś wyróżnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Zawiera rady dotyczące wykorzystania nadwyżek, przepisy w niej zawarte są proste, więc nie wymagają wymyślnych składników a także autorka wskazuje pewien sposób przygotowania pożywienia, by nawet przy małej ilości czasu uzyskać dobry efekt.

      Usuń
  2. Skoro pierwszy rozdział już przykuwa to musi być moc ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Obecnie na tynku jest mnóstwo książek o zdrowym odżywianiu i świetnie się sprzedają... Ja nie kupuję książek kucharskich, mimo iż lubię gotować, więc nie skuszę się na tę książkę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi świetnie ;) ostatnio dbam bardzo mocno o siebie, książka bardzo mi się przyda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie zanurzyłabym się w drugim rozdziale z sałatkami. Szukam jakichś nowych, ciekawych i zdrowych przepisów. Może zainteresuję się tym tytułem.

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mej mamy jak najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oooo coś fajnego :)
    Zapraszam na nowy post :)
    http://www.stylishmegg.pl/2018/07/biaa-bluzka-z-zabotem.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Książka nie dla mnie, ale ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fakt, dla mnie zdrowe posiłki zawsze oznaczały duże koszty i mnóstwo czasu. Jakiś czas temu natknęłam się blog z ciekawymi i naprawdę prostymi przepisami, do których wystarczyło kilka składników przeważnie zawsze obecnych w kuchni. Ciekawie brzmią nazwy zup. Kokosową lubię, grochową i cebulową również, więc i te powinny mi zasmakować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja niestety nie gustuję w takich książkach, ale śmiało będę ją polecać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię dobrze wydane książki kucharskie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią skorzystam, bo lubię takie książki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za takimi książkami, ale na pewno jakies przepisy bym wykorzystała ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo, lubię takie książki, zawsze czerpię z nich inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również. Zawsze warto dodać coś nowego :)

      Usuń
  15. Świetna książka, mam i polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także. Warto ją mieć na półce w kuchni :)

      Usuń
  16. Pewnie mając ją korzystałabym z rad...

    OdpowiedzUsuń