Tytuł: Więcej warzyw na talerzu
Autor: Magdalena Gembacka
Wydawnictwo: Marginesy
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 232
Autor: Magdalena Gembacka
Wydawnictwo: Marginesy
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 232
Od dawna wiadomo, jak ważnym elementem codziennej diety są rośliny. Niestety wciąż o tym zapominamy, chociaż jest to bardzo istotne dla naszego zdrowia i samopoczucia zarówno teraz, jak i w przyszłości. Często też może się wydawać, że przygotowanie tego typu posiłków wymaga więcej czasu oraz jest droższe. Tymczasem nie jest tak w rzeczywistości. Ponadto wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców do codziennych posiłków może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału, udaru, cukrzycy, choroby nowotworowej. Czemu więc nie zacząć od dziś z pomocą książki Magdaleny Gembackiej?
Magdalena Gembacka – psycholożka i autorka bloga ammniam.pl, na którym przedstawia przepisy na roślinne, pożywne i zdrowe posiłki. Autorka książki „Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu”. Dodatkowo prowadzi warsztaty kulinarne oraz lubi aktywnie spędzać czas i czytać książki.
Książkę rozpoczyna wprowadzenie, którego na początku autorką jest Małgorzata Desmond, dietetyczka. Przedstawia wpływ roślin w codziennej diecie na funkcjonowanie naszego organizmu już od najmłodszych lat. Dalsza część wprowadzenia to już słowa od autorki o początkach jej blogowania a także sporo wskazówek dotyczących zachęcenia dzieci do jedzenia warzyw. Są też porady na temat gotowania dla całej rodziny oraz słowniczek mniej spotykanych składników spożywczych. Wstęp skutecznie zachęca do zapoznania się z niniejszą publikacją, która może stać się inspiracją do zmian.
Dalej książka została podzielona na osiem rozdziałów: przepisy podstawowe, dodatki i przekąski, śniadania, do chleba, zupy, dania główne, sałatki i surówki, na słodko. Każdy rozdział rozpoczyna spis przepisów w nim zawartych.
Pierwszy rozdział jest krótki, gdyż zawiera kilka podstawowych przepisów, które mogą stanowić bazę lub dodatek i do których odwołania znajdują się w innych rozdziałach. Są wśród nich: pieczona papryka, czy puree z dyni. Kolejne rozdziały opracowane są w zbliżony do siebie sposób. Prócz listy składników niezbędnych do przyrządzenia potraw zawierają dokładny opis ich przygotowania a także kolorowe zdjęcie z efektem końcowym.
Każdy rozdział to zestaw ciekawych przepisów, które mogą wzbogacić codzienne posiłki. Zaciekawił mnie przepis na keczup pomidorowo-śliwkowy, czy makaron z cukinii, a to dopiero dodatki i przekąski. Ze śniadaniowych propozycji moją uwagę przyciągnęły zwłaszcza dwa przepisy: polenta cytrynowa z cukinią i jabłkiem oraz karotkowa owsianka. Czasem są też nowe dla mnie połączenia smakowe, tak jak to ma miejsce w przepisie na pastę z groszku, pora i pistacji z działu do chleba. Do trzech rozdziałów będę zaglądała najczęściej, czyli zup, sałatek i na słodko. Sporo jest w tej publikacji przepisów do wypróbowania a zdjęcia gotowych potraw wyglądają zachęcająco, jak chociażby zielonych kulek mocy w czekoladzie z działu na słodko.
„Więcej warzyw na talerzu” to książka, która może się przydać w każdej kuchni niezależnie od tego, czy jest się miłośnikiem potraw roślinnych, czy jeszcze nie. Warto zainspirować się przepisami, które proponuje autorka, jak też samodzielnie komponować posiłki łącząc kolory i smaki warzyw i owoców. Dzięki temu można urozmaicić codzienne dania, a tym samym zainwestować w lepsze zdrowie i samopoczucie. Potrawy roślinne mogą być także łatwe w przygotowaniu i smaczne. Książkę polecam zarówno dla siebie, jak i na prezent.
Takie książki uwielbiam. 😊
OdpowiedzUsuńJa również chętnie do nich zaglądam :)
UsuńPrzydałoby mi się trochę takich inspiracji, zwłaszcza prostych :D
OdpowiedzUsuńZ tego też powodu zajrzałam do książki :)
UsuńOoo to książka w sam raz dla mnie! Właśnie zaczynam się zdrowo odżywiać, więc takie przepisy by mi się przydały ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMam ją w domu :)
OdpowiedzUsuńI jakie wrażenia?
UsuńKiedyś nie doceniałam warzyw. Teraz jem ich dużo i w różnej postaci. I czuję się naprawdę świetnie.
OdpowiedzUsuńJa powinnam jeść więcej warzyw :)
UsuńLubię takie książki. Dziękuję za recenzję.
OdpowiedzUsuńJa także lubię takie inspiracje. Zawsze warto wypróbować nowe przepisy kulinarne :)
Usuńprzyda mi się:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńRewelacyjna książka :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuńo to mi się podoba taka książka;)
OdpowiedzUsuńTo dobrze :)
UsuńBardzo cenię sobie warzywa w mojej diecie. Staram się również zachęcać do nich moją córkę. Rzadko jednak sięgam po książki z przepisami, więc tę polecę mojej mamie.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się spodoba :)
UsuńU mnie na talerzu warzyw jest wystarczająco dużo, ale chętnie sięgam po inspiracje :)
OdpowiedzUsuńTego nigdy za wiele :)
Usuń