środa, 15 lutego 2023

"Oddasz fartucha 2 czyli dokładka" Tomasz Strzelczyk

Tytuł: Oddasz fartucha 2 czyli dokładka
Autor: Tomasz Strzelczyk
Wydawnictwo: Znak Horyzont
Rok wydania: 2022
Liczba stron: 296

Wiele osób chciałoby przygotowywać smakowite dania, otulające zapachami i pobudzające kubki smakowe z prostych składników oraz w krótkim czasie. Czasem panuje błędne przekonanie, że jest to poza naszymi możliwościami, albo jest bardzo skomplikowane. Tymczasem okazuje się, że tak nie musi być, że można przyrządzić proste potrawy, które zachwycą domowników i gości. Pomocna w tym zadaniu może okazać się dobra książka kucharska, w której znajdzie się wiele inspiracji. Opowiem Wam o jednej z nich, a właściwie o drugiej książce autora prowadzącego także kanał na YouTubie „Oddaszfartucha” .

Poprzednia książka autora przypadła mi do gustu, znalazłam w niej sporo dobrze opisanych i zachęcających do wykonania przepisów na apetyczne potrawy. Spory wybór, estetyczne wydanie i duży format sprawiły, że po pierwsze można się zainspirować, ale także książka może stanowić dobry pomysł na prezent. Wspomniałam Wam, że zabrakło mi w niej deserów i miło się zaskoczyłam, gdy już w drugiej książce od razu na nie trafiłam. Co jeszcze autor dla nas przygotował w drugiej odsłonie?

Estetyka wydania, format książki, przejrzystość oraz krótkie, ale treściwe opisy wykonania zgadzają się z tym, co spodobało mi się w poprzedniej części. Spis treści natomiast już znacznie się różni. Na samym początku znajduje się duży dział, który może zainteresować sporo osób a mianowicie „Razem raźniej, czyli dania jednogarnkowe”. Wiadomo, że takie dania powinny być dosyć proste w wykonaniu, a równocześnie mogą być równie smakowite, jak bardziej skomplikowane potrawy. Mamy tu trochę dobrze znanych dań, przykładowo „Gołąbki bez zawijania”, ale też wiele innych, inspirujących przepisów jak chociażby „Młoda kapusta z kurczakiem w sosie curry”. W drugiej książce autora nie zabrakło dań rybnych oraz z owocami morza i stanowią kolejny dział. Są przepisy na dania jarskie a także dania mięsne, czy dania z ziemniakiem w roli głównej. Sporo można znaleźć sałatek i surówek w różnym wydaniu zarówno z serem, kurczakiem, z krewetkami, ale także z tuńczykiem, czy kaszą. Ta część jest bardzo rozbudowana, skomponowana z różnych składników i w różnych kompozycjach smakowych. Na deser oczywiście słodkości w dziale „Cukier krzepi, czyli desery i inne słodkości”, który zawiera szeroki wachlarz przepisów o różnym poziomie skomplikowania. Aby dopełnić całości autor zaserwował nam też przepisy na domowy chlebek, czy bułeczki. Przepisy są różnorodne, opisane w sposób pozwalający na łatwe ich wykonanie i uzupełnione dużym zdjęciem gotowej potrawy. Nie jest to powtórka z poprzedniej książki, a „dokładka” przygotowana w znanej już i sprawdzonej formie. 

„Oddasz fartucha 2 czyli dokładka” to kolejna porcja prostych, ale też trochę bardziej skomplikowanych, różnorodnych przepisów, które można przygotować na co dzień, ale też na różne okazje przez osoby zaczynające swoją przygodę z kuchnią, jak też bardziej zaawansowane. Dania mięsne i jarskie, sałatki i owoce morza, ale także desery. Niektóre dania wymagają więcej czasu, czy większej liczby składników, inne mniej. Wszystko zależy od nas, gdyż z pewnością inspiracji nie zabraknie.

26 komentarzy:

  1. Lubię takie książki z przepisami. Chętnie bym ją przejrzała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takiej książki z pewnością bym skorzystała podczas kuchennych wyczynów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie zawsze bardzo ciekawą desery, ale w tyn przypadku interesują mnie owoce morza, więc może się za to pozycją rozejrzę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubi tego kucharza i chętnie poznam jego przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym zajrzała do tej publikacji. Brzmi smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo przepisów zachęca do ich wypróbowania :)

      Usuń
  6. Uwielbiam krewetki. To chyba moje ulubione papu.
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu. ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno coś bym dla siebie wybrała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje klimaty :D Chętnie zaczerpnę inspiracji :))
    Serdecznie pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Od jakiegoś czasu kolekcjonuję książki kucharskie

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam książki kucharskie!

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w kuchni rządzi mąż, więc pewnie byłby zainteresowany taką pozycją :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sporo dobrego z kolei o pierwszej części czytałem, więc - do nadrobienia :-) .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W obu częściach znajdują się różnorodne przepisy, chociaż w tej są także desery :)

      Usuń
  13. Ooo, bardzo lubimy dania jednogarnkowe, więc chyba ta książka zagości i w naszej kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń