Wiadomo, jak ważne jest właściwe odżywianie, a co za tym idzie przygotowywanie zdrowych, różnorodnych posiłków. Wydaje się, że jest to pracochłonne i trudne i często zamiast spróbować korzystamy z szybkich, gotowych dań, które z prawdziwą kuchnią niewiele mają wspólnego, mowa tu o daniach instant. Tymczasem wiele produktów, które na co dzień kupujemy możemy przygotować sami w domu, takich jak chociażby masło, czy ketchup. Warto spróbować, by poczuć różnicę, zainspirować się nowymi pomysłami, kompozycjami smaków, wprowadzić zmiany i w tym może pomóc ta książka.
Po książki kulinarne z ciekawością sięgam, gdyż wychodzę z założenia, że warto poznawać nowe przepisy, sposoby na urozmaicenie swojej codziennej przygody w kuchni, wesprzeć się wiedzą osób, dla których gotowanie jest pasją. Autor tej książki prowadzi kanał na YouTubie, którego jeszcze nie oglądałam, ale po zapoznaniu się z tą publikacją chętnie zajrzę.
Spodobało mi się podejście, o którym można przeczytać w początkowych rozdziałach stanowiących wstęp. Mam na myśli to, że nie jest najważniejsze jak wiele modnego sprzętu się posiada, ale raczej kulinarna intuicja, która pozwoli przygotować smakowite, świetne potrawy, pyszne i zdrowe. Ważne jest też, aby zbudować solidną bazę i na jej fundamentach komponować własne przepisy lub skorzystać z tych zaprezentowanych w książce.
W dziale „Odrobina kulinarnych podstaw” znajdziecie sporo informacji i przepisów zgodnie z tytułem. Jeśli nie wykonywaliście jeszcze marynat, dżemów, bulionu, masła to z tymi przepisami wydaje się to niezwykle proste. Przykładowo niesolone masło można przygotować w 10 minut. Otrzymujemy także między innymi przepis na zakwas na chleb, czy domowy makaron. Przepisów jest znacznie więcej i czasem byłam zdziwiona, że przygotowanie niektórych z nich zajmuje tak mało czasu, co tym bardziej zachęca do ich wypróbowania zamiast kupowania gotowych.
Następny dział to kolejna porcja przepisów na konkretne dania poczynając od śniadań, przystawek, przekąsem, przechodząc do mięs i ryb, zup, czy deserów, a to jeszcze nie wszystko. Czasem sama nazwa może wywołać zdziwienie, jak chociażby kanapka ze stekiem. Pomyślicie, co może być niezwykłego w takiej kanapce? Chociażby to, że chleb na zakwasie, stek idealny i majonez są przygotowane własnoręcznie a nie kupione, co nadaje im jedynego w swoim rodzaju smaku i zapachu. W moich kulinarnych planach jest przygotowanie chashu, czy pankejki z ricottą. Przepisy są przedstawione w prosty, zwięzły sposób i poprzedzone krótkim wstępem. Do ich przygotowania zachęcają także zdjęcia przedstawiające gotowe potrawy.
„Kuchnia bezwzględna” to wartościowa publikacja zachęcająca do wyrobienia własnej intuicji kulinarnej, która pozwoli na rozwijanie swojej pasji i cieszenia się niepowtarzalnymi, smakowitymi daniami. Jednocześnie przepisy w niej zawarte pozwalają na zbudowanie solidnych podstaw i wypróbowania sprawdzonych już dań. Inspiruje i zachęca do przygotowywania posiłków samodzielnie, gdyż to o wiele lepszy sposób niż korzystanie z dań instant. Świetna publikacja, którą szczerze Wam polecam.
Bardzo praktyczny poradnik :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńBardzo przydatna publikacja. Tytuł sobie zapiszę, miałem kiedyś olbrzymich rozmiarów książkę "Kuchnia polska". Pozdrawiam serdecznie :-) .
OdpowiedzUsuńWarto mieć ją na swojej półce :)
UsuńCiekawa publikacja.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkiego rodzaju książki kucharskie.
W Twojej recenzji przeczytałam- " Ważne jest też, aby zbudować solidną bazę i na jej fundamentach komponować własne w przepisy." Informacja w punkt. To jest właśnie to, czego szukam w książkach kucharskich, pomysłów, inspiracji.
Pozdrawiam w deszczowy poniedziałek.
W tej można sporo inspiracji znaleźć :)
UsuńFajnie, że niektóre dania robi się szybko.
OdpowiedzUsuńKsiążki jak narkotyk
Zgadza się, nie zawsze mamy tyle czasu ile byśmy chcieli na przygotowanie posiłków :)
UsuńLubię książki kucharskie wszelkiej maści 😊 mam też wspomnianą wcześniej grubaskę czyli "kuchnię polską" z 71 roku. Im starsza tym lepsza 😋
OdpowiedzUsuńNiestety książki o której wspominasz nie mam, a szkoda :)
UsuńBrzmi przydatnie. Chętnie bym zajrzała do tej książki. Lubię publikacje kulinarne. :)
OdpowiedzUsuńJa także, można znaleźć w nich sporo inspiracji na fajne i zdrowe posiłki :)
UsuńZaciekawiłaś mnie, kuchnia to jednak podstawa, a dobre jedzenie potrafi poprawić nastrój.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńO! Co dla mnie! :D Bardzo zaintrygowała mnie ta pozycja :)
OdpowiedzUsuńPrzeczytam z przyjemnością (-:
Cieszę się. Mam nadzieję, że okaże się przydatna :)
UsuńKsiążka bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńOstatnio również chętnie sięgam po ksiażki kulinarne
OdpowiedzUsuńJaką byś poleciła?
Usuńjako,że kocham gotować, to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńWarto do niej zajrzeć :)
UsuńBardzo ciekawa książka:)
OdpowiedzUsuńTo prawda i jaka praktyczna :)
UsuńJa w książkach kucharskich lubię oglądać Zdjęcia 😅 zupełnie nie umiem w gotowanie z przepisu książki 🙈
OdpowiedzUsuńZdjęcia tu także są :)
UsuńJestem bardzo ciekawa jej przepisów 😊
OdpowiedzUsuńZaskakują :)
UsuńJak dobrze, że u mnie gotuje mąż :) Kuchnia to nie jest moje ukochane miejsce :)
OdpowiedzUsuńRozumiem :)
UsuńLubię zaglądać do tego typu pozycji, by upichcić coś smacznego i zainspirować się zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńJa także :)
UsuńO brzmi interesująco! Myślę, że będzie to super pomysł na prezent dla kogoś kto interesuje sie kuchnią :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
UsuńKsiążki kulinarne lubię, także zapoznam się i z tą :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńTo na pewno ciekawy tytuł na książkę kuchenną ^^
OdpowiedzUsuńZgadza się, przyciąga uwagę :)
UsuńKsiążek kulinarnych u mnie nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :)
UsuńBardzo lubię takie publikacje, chętnie zapoznam się bliżej z tą książką. A znasz "Salt, fat, acid, heat"? To też książka kulinarna, ale właśnie taka z podstawami ;)
OdpowiedzUsuńNie znam, dziękuję za polecenie :)
UsuńPrzydatna książka. Moja kuzynka uwielbia tematykę kulinarną :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJestem właśnie po remoncie kuchni :) W końcu mam przestrzeń, by cokolwiek podziałać. Zazwyczaj szukam inspiracji w Internecie, lubię też zapisywać przepisy w "przepiśniku" - o właśnie muszę zakupić nowy :) Poradnik bardzo interesujący!
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńUwielbiam gotować i wciąż szukam nowych inspiracji do działań w kuchni, tak więc z chęcią przeczytam tą książkę:)!!!
OdpowiedzUsuńWarto się zainspirować :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńCiekawa książka. Ja jestem łasa na takie tytuły :) Bardzo chętnie poznam książkę bliżej, dziękuję za twoją recenzję i inspirację :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję :)
UsuńChyba nie dla mnie - jestem beztalenciem w kuchni - ale znam kilka osób, którym być może by się spodobała ;) ;)
OdpowiedzUsuńJako prezent też świetnie się sprawdzi :)
UsuńTym razem propozycja nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda :)
Usuń