Roślinna kuchnia włoska
W kuchni warto inspirować się różnymi pomysłami, czerpać z przepisów z różnych stron świata, smakować nowych przypraw. Z tego też powodu co jakiś czas szukam nowych inspiracji w książkach kucharskich. Dziś chcę Wam opowiedzieć o kolejnym poradniku kulinarnym, który postanowiłam poznać. Dotyczy roślinnej kuchni włoskiej, która zazwyczaj kojarzona jest z różnego typu makaronami, czy pizzą. Tymczasem można w niej odnaleźć znacznie więcej. O tym można się przekonać, sięgając po książkę Alicji Rokickiej, autorki bloga „Wegan Nerd”.
Chętnie zaglądam do poradników prezentujących kuchnię roślinną. Ten zainteresował mnie, ponieważ faktycznie niewiele znam przepisów wywodzących się z tradycyjnej włoskiej kuchni. Postanowiłam to zmienić i wypróbować chociaż kilka na początek, aby przekonać się, czy to coś dla mnie.
Po słowach wstępu, w których dowiadujemy się więcej o genezie powstania tej książki, składnikach, które mogą być potrzebne oraz o tym, jak najlepiej korzystać z tej książki przechodzimy do kolejnych rozdziałów, które zawierają już konkretne przepisy podzielone tematycznie, okraszone ciekawostkami na temat tego pięknego kraju.
W związku z tym, że kawa towarzyszy mi niemal każdego dnia, bardzo zainteresował mnie pierwszy z działów z przepisami, czyli słodkości do kawy. Okazuje się, że we Włoszech kawa to jest produkt bardzo istotny i chętnie przeczytałam parę ciekawostek na ten temat. Przepisów w tym dziale jest sporo i poza znanym i cenionym Tiramisu zainteresowała mnie też między innymi „Panna cotta di mandorle” (migdałowa panna cotta), czy też „Affogato al Caffé” (kawa z lodami). Kolejny rozdział dotyczy przepisów na zaostrzenie apetytu, z których z pewnością wypróbuję domowe „Grissini” (drożdżowe paluchy). To dopiero początek tej kulinarnej podróży do Włoch, dalej znajdziecie szereg kolejnych ciekawych przepisów między innymi na przystawki, zupy, sałatki, makarony, potrawy gotowane, pieczone, czy smażone. Znajdują się tu zarówno dania mniej, czy też bardziej sycące, mniejsze, większe, barwne, ciekawe. Postanowiłam jako pierwszy wypróbować przepis na „Piadina romagnola”, czyli pszenne placuszki i nie zawiodłam się. W planach mam już kolejne, wśród których z pewnością będzie „Rigatoni alla norma” (pasta z bakłażanem). Myślę, że to będzie udana kulinarna przygoda, gdyż inspiracji w tej książce można znaleźć bardzo dużo.
Tytuł książki można tłumaczyć na dwa sposoby i oba doskonale do niej pasują. Książka prezentuje bowiem przepisy kuchni roślinnej, zarówno dla osób, które już z nią miały styczność, ale także dla początkujących jej smakoszy. Przepisy pozwalają bez problemu wykonać przedstawioną potrawę, którą można zobaczyć także na zdjęciu. Każdy z przepisów poprzedzony jest informacjami i ciekawostkami.
„Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska” to poradnik kulinarny, w którym znajdziecie zarówno inspirujące przepisy roślinnej kuchni włoskiej, jak i informacje oraz ciekawostki dotyczące Włoch. Barwna, przygotowana z pasją i zachęcająca do wprowadzania do codziennej diety większej liczby owoców i warzyw. To poradnik kulinarny pełen przepisów na różne okazje, a zdjęcia przedstawiające gotowe potrawy zachęcają do ich wypróbowania. Warto go mieć pod ręką, chociaż może też stanowić dobry pomysł na prezent.
Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńO, coś dla mnie! Lubię książki kucharskie, bo lubię gotować, a kuchnia roślinna cały czas jest dla mnie tematem nie do końca rozpracowanym ;)
OdpowiedzUsuńTakże kompletuję książki kucharskie :)
UsuńChciałbym zapoznać się bliżej z tą publikacją. ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCoś czuję, że ta książka jest świetną inspiracją.
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńWidziałam tę książkę w księgarni! Chciałabym przekonać moją rodzinkę do jedzenia większej liczny warzyw i może włoskie przepisy byłyby w tym pomocne!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńW sumie mogłabym przygarnąć taką kulinarną książkę :) Wprowadziłabym do swoich kulinariów nieco nowości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Inspiracji w niej nie brak :)
UsuńChyba gdyby ktoś zapytał mnie jaką kuchnię lubię oprócz polskiej to właśnie powiedziałabym, że włoską :D Myślę, że w tej wersji wegańskiej jest również bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy, które wypróbowałam potwierdzają, że mi smakuje :)
UsuńBardzo lubię kulinarne ksiażk więc tą chętnie bym poznała bliżej
OdpowiedzUsuńNie przepadam za poradnikami kulinarnymi, ale dla powyższej pozycji zrobię wyjątek, ponieważ uwielbiam włoską kuchnię.
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńKsiążka dla mnie :D Sam tytuł bardzo mnie intryguje.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością do niej zaglądnę :))
Warto :)
UsuńAż się godna zrobiłam, lubię włoską kuchnię :)
OdpowiedzUsuńTo warto wypróbować przepisy z tej książki :)
UsuńBardzo jestem ciekawa przepisów z tej książki 😊
OdpowiedzUsuńSuper książka. Ciekawa jestem przepisów :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to może być coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńPrzepisy zawarte w tej książce bardzo ale to bardzo mnie ciekawią :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńOo, coś zdecydowanie dla mnie.
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńOh very good recipe darling
OdpowiedzUsuńpolecę teściowej:D ona kocha takie książki
OdpowiedzUsuńWarto polecić :)
UsuńWiem, kto ucieszyłby się z tej książki. Dzięki za pomysł na prezent :)
OdpowiedzUsuńPowinna się spodobać :)
UsuńLubię proste i zdrowe przepisy, taka książka mogłaby mi się przydać:)
OdpowiedzUsuńPrzepisy w niej nie są skomplikowane :)
Usuńjaka ciekawa ksiazka!
OdpowiedzUsuńWarto do niej zajrzeć :)
UsuńUwielbiam włoską kuchnię, więc chętnie zapoznałabym się z tą książką :)
OdpowiedzUsuńTo tym bardziej polecam :)
UsuńZ pewnością znalazłabym tam wiele inspiracji kulinarnych bo kocham włoską kuchnię i warzywa!
OdpowiedzUsuńInspiracji w niej nie brakuje :)
UsuńZaciekawiła mnie ta publikacja. Pięknie o niej opowiedziałaś. Z kuchnią wegetariańską i wegańską jest mi po drodze odkąd moja córka przestała jeść mięso, a syn mięsożerca wyjechał na studia. Włoska, a szerzej śródziemnomorska kuchnia to strzał w 10. Na pewno sięgnę po tę książkę. Dziękuję, że nam ją pokazałaś. Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń